Bögrés tejberizs

Bögrés tejberizs

Hozzávalók

  • 1 bögre rizs (3 dl)
  • Kevés víz
  • 4 bögre tej (1,2 L)
  • Pici só (2 csipet)
  • 5 evőkanál kristálycukor (nem púpozott, csak normál)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 csipet vanília örlemény, vagy 1 vaníliarúd belseje

Elkészítés

Nem annyira halas recept, de az egyik kedvencem, így gondoltam megosztom az Internet népével. A folyamat meglehetősen időigényes, körülbelül bő 1 órát vesz igénybe az elejétől a főzés végéig.

  1. Kimérek egy bögre rizst, majd beletönöm egy lábasba.
  2. A rizst felöntöm meleg vízzel, amelybe a só már benne van. Annyi víz kell, hogy épp ellepje a rizst, majd nagy lángon szépen összeforralom őket.
  3. Addig forralom, amíg a víz már teljesen elfőtt. A folyamat alatt ügyelni kell a kevergetésre, mert könnyedén letapad, leég a rizs.
  4. Ha már elfőtt a víz, akkor felöntöm az egészet a tejjel.
  5. Most lehet pihenni kicsit, mert kell idő, míg a tej felmelegszik. Néha-néha megkeverem.
  6. Amikor már látom, hogy szépen szívja magába a rizs a tejet, onnantól ott kell állni mellette és sűrűn kevergetni, közepes lángon. Az egész főzési folyamat a tej felöntésétől számítva körülbelül 40-50 perc. Nem várom meg, míg az összes tej eltűnik, nem szeretem szárazan.
  7. Mondjuk az 50. percben lehúzom a tűzről és beleteszem a cukrot, a vaníliás cukrot stb.
  8. Most jön a legnehezebb része a dolognak. 1 órát pihentetni kell és kész is. :)
  9. Fahéjjal, vagy kakaóval megszórva tálalom. Egészségünkre!
Kattints ide...