​Télen a horgász

​Télen a horgász

Az átlaghorgász, mint amilyen én is vagyok, télen visszavonulót fúj és várja a jobb időt. Ilyenkor jobb híján a régebbi képek nézegetése, cikkek olvasgatása és a jövő tervezgetése kerül a középpontba. A bátrabbak egy-egy horgászjátékot is előszednek a számítógépen, bár ez már a kétségbeesés végső jele véleményem szerint. Szerencsére már beléptünk az újévbe, így nem kell már sokat várni a jobb időre. Persze a fanatikusok ilyenkor is a parton, vagy a jégen vannak alkalomadtán.

Nos, ilyenkor nálam elérkezik az idő, hogy rendezgessem a felszerelést, rendet tegyek a dobozokban, selejtezzem a felesleges, vagy lejárt dolgokat és szépen megtisztítsam a botokat, valamint az orsón tárolt zsinórokat. Ez pár napig leköt, nem kell kapkodni, valamivel ki kell telíteni az életet.

Egy kis olajra szükség lehet

A botok tisztítása

A botokat én általában orsó nélkül tárolom. Az orsóknak saját tartójuk van. A bottestet szépen áttörölgetem egy langyos mosószeres vízzel átitatott szivaccsal, majd egy száraz konyharuhával szárazra törölgetem. A tiszta, száraz horgászbotot ismét áttörölgetem, de most egy parafinolajjal finoman átitatott papírtörlővel, majd körülbelül 10 perc száradás után egy száraz papírtörlővel. A nagyobb gyűrűket a mosószeres szivaccsal tisztítom meg, a kisebbeket egy fogkefével, vagy fültisztító pálcikával. A bot nyelét a már említett szivacs dörzsölős felével tisztítom le. A művelet után a bot olyan, mintha új lenne.

Az orsó tisztítása

Ez egy viszonylag kellemetlen dolog tud lenni, ha az ember nem figyel kellőképpen. Sajnos én már jártam pórul, így nálam ez csak egy külső tisztogatást, sűrített levegős átfújást és a dobok lamelláinak olajozását jelenti, már amelyik dobon van fék. Ha komolyabb tisztításra van szükség, belső kenés stb., akkor szakemberhez fordulok.

Az orsó is várja már a bevetést

A zsinórok tisztítása, cseréje

A fonott zsinórt nem szoktam sem átcsévélni, sem tisztítani. Ezt a sima damilokon szoktam elvégezni kizárólag. A folyamat nálam úgy néz ki, hogy a dobon elhelyezkedő zsinórt átcsévélem a pótdobra, úgy, hogy a folyamat közben mosószeres szivacson futtatom át azt. Ha van alátétzsinór, akkor a folyamat kicsit bonyolultabb, ezt mindenki logikázza ki magának. Ha a zsinór már nagyon csavarodott, akkor nem is foglalkozom vele, lebontom és kidobom, majd újat teszek fel. Nem muszáj azonnal, ezt már a parton is el lehet intézni az első peca alkalmával.

Csak szakszerűen

Egyéb dolgok

Ha minden, fent említett eszközzel készen vagyok, akkor jöhetnek az apróságok. Rendrakás a dobozokban, a táskákban. Ellenőrzöm az elemeket a digitális mérlegben, az elemlámpákban, feltöltöm a befőttes gumi készletet és a gyufa készletet is. Leellenőrzöm, hogy mindenből van-e raktáron, ha valami hiányzik (horog, ólom stb.), akkor azt feljegyzem egy papírra, vagy a telefonba.

Leltár

Miután minden feladatot elvégeztem (bő 3 óra alatt), szépen megy minden a helyére és várom a kék cinege énekét, persze egy-két csukázás még lehet, hogy belefér előtte...


Hozzászólás(ok) 0 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...