Pénztárca kímélő etetőbojli készítése

Mind bojlis, mind részben bojlit kipróbáló finomszerelékes horgászok szembesülnek azzal, hogy ha egy hétvégét szeretnének eltölteni a tóparton, elég súlyos ezresekbe kerülnek a különbféle etető, illetve horog bojlik. Ha már a hajszálelőkén felkínált bojlit, főleg ismerkedőknek készen kell megvásárolni, legalább az etetni kívánt golyó árát próbáljuk meg picit csökkenteni. Ebben próbálok most segíteni.

Ha bojlival horgászunk, nem árt bojlival etetni is a meghorgászott területet. Sajnos, ha körbenézünk a horgászboltok polcain, meglepődve tapasztaljuk, hogy csak az etetésre szánt teljesen alap golyók is jóval meghaladják az 1500 Ft / kg-os árat. Ezen elgondolkodva találtuk ki, mi lenne, ha etetőanyagból készítenénk el?!

1. lépés

Vettünk 1 kg finom szemcséjű etetőanyagot. Természetesen nagyon sokféle ízű összetevőjűből választhattunk, így 720 Ft-ért egy jobb minőségűre esett a választás.

2. lépés

Vékony lyukú törőszitán átrostáltuk mind az egészet, így az esetleges magvakat vagy pelleteket elkülönítettük az etetőanyagból. A horgászat során ezeket is fel lehet használni PVA tasakba töltve.

3. lépés

Az így kapott teljesen finom szemcséjű anyagot egy nagy keverőtálba töltöttük és 6db normál méretű tojás illetve 3-4 kanál olívaolaj hozzáadásával összedolgoztuk. Fontos hogy addig kell gyúrni ameddig egy nagy egybefüggő kemény gyurma állagú masszát kapunk, ami gyakorlatilag a keverőtál falához nem szabad már, hogy odaragadjon.

4. lépés

Az így kapott nagy masszagolyót egy konyharuhával becsavarjuk és körülbelül fél órára pihenni hagyjuk.

5. lépés

Megformáztuk a golyókat. Ezt természetesen lehet bojlinyomó, illetve roller segítségével, vagy a nagymama módszerrel, ami nem más, mint hosszú hengereket formálunk és a kívánt golyó méretétől függően kis darabokra szeleteljük, majd a tenyerünkben viszonylag kerek alakúra formáljuk.

6. lépés

A megformázott golyókat (és ez fontos) már forrásban lévő vízbe dobjuk, amelyek lesüllyednek az edény aljára és ha elkészültek akkor pedig feljönnek a víz tetejére. Én azt ajánlom, hogy egyszerre csak annyit tegyünk bele, amennyi épp elfér kész állapotában a víz felszínén.

7. lépés

Az elkészült golyókat kiterítve levegős helyen szárítsuk ki és ha 1-2 napon belül még nem akarjuk felhasználni akkor mindenképp fagyasszuk le.

8. lépés

Irány horgászni!

Azt gondolom, és egy ideje ezt alkalmazom etetésnek, hogy nekem teljesen bevált. A jobb minőségű etetőanyagok már minden olyan alkotóelemet tartalmaznak, amelyre a pikkelyeseknek szükségük van, csak így nem etetőkosárba gyúrva használjuk, hanem golyó formájában. Természetesen én azt ajánlom, hogy a hajszálelőkén felkínált bojlit, mindenképp vegyük készen, hiszen az a cél hogy azt vegye fel inkább a hal, és az etetni szánt házi készítésű bojlinkkal csak tartsuk ott a csapatot az etetésünkön.

Tehát összegezve:

1 kg etetőanyag: 720 Ft
6 db tojás: 180 Ft 2-3 kanál olaj
Összesen így 900 Ft-ból 1 kg etetőbojlit készítettünk szemben a hasonló jellegű és mennyiségű 1800-2200 Ft értékű készen megvásárolható társaival ellentétben.


Hozzászólás(ok) 3 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...