Leadcore, ahogyan én használom

Sziasztok! Biztosan ismerős már sok mindenkinek a "leadcore" előtét zsinór. Akinek mégsem annak segítek egy kicsit.

Lényegében egy olyan fonott zsinórról beszélünk aminek a közepében egy lágy ólomszál fut. Ennek az ólomszálnak köszönhetően a zsinórunk tökéletesen elfekszik a mederfenéken és szinte teljesen észrevétlen marad. Nem kis előnye még a szakítószilárdsága is, ami igen magas.

Sajnos sokan rosszul használták eddig, ezt a szerintem csodás találmányt. Sokan a főzsinór és a leadcore közé egy forgót is beiktattak. Ez sajnos szakadás esetén (mivel nyilván a monofil főzsinór szakad és nem a fonott előtét), azt idézte elő, hogy a szerencsétlen hal azt a 90cm - 1m hosszú fonott madzagot is cipelte maga után. Azt gondolom nem kell leírnom mihez vezet ez.

Nos ennek kikerülése érdekében ellestem egy technikát a leadcore használatára.

Az egyik nagy gyártó már előttem rájött a dologra és gyártott egy külön ólomklipszet ehhez, de kicsit átgondolva a jóval olcsóbb klipszekkel is lehet alkalmazni. Ráadásul ezt nem csak az általam bemutatott módon végólommal, hanem akár egy feeder kosárral is használhatják a bojlis horgászatot nem kedvelők.

Akkor lássuk a szereléket.

Első körben vágjunk le a tekercsről egy számunkra megfelelő hosszúságú zsinórdarabot. (esetemben ez kb 1m hosszúságú, vagy kicsit hosszabb). Következő lépésben "varrjuk" meg a leadcore 2 végét. Ezt jelen cikkben nem tárgyalnám ki, de ha kéritek szívesen készítek róla még egy írást. Bár a neten rengeteg helyen megtaláljátok miként lehet fület "varrni", fűzni a végére.

Leadcore kötés

Nos tehát kaptunk 2 fület.  Vegyük először is az egyik végét.

Leadcore kötés

Utána fogjunk egy nagy szemű forgót, vagy gyorskapcsot.

Leadcore kötés

Majd nemes egyszerűséggel a nagyobbik szemen húzzuk át az előtétzsinórt.

Leadcore kötés

Ezt követően szükségünk lesz egy ólom klipszre. Húzzuk ezt is fel a leadcore-ra.

Leadcore kötés

Most jön a lényeg! A forgó/kapocs után található fület akasszuk be az ólomklipsz klipjébe.

Leadcore kötés

Most a zsinór hosszabb végénél fogva feszítsük meg az egészet kicsit, hogy a forgó nekisimuljon a klipsznek.

Leadcore kötés

Nincs is más dolgunk mint a forgóba/kapocsba rögzítjük kedven előkénket, a klipszbe beakasszuk az ólmot vagy kosarat és a gumiharang segítségével amit a klipsz után felhúzunk, fixáljuk az ólmot.

Nos, miben más ez mint a bármelyik másik használati mód?

Amikor a hal felveszi a csalinkat nem ütközik ellenállásba. A leadcore szépen átcsúszik a kapcson és a forgó fülén. A másik előnye a dolognak, hogy a horog felőli oldalon kihúzott leadcore hosszúsága pont a duplája a főzsinór oldalán lévőnek. Magyarul, amikor a hal elkezd húzni sokkal agresszívebb kapást észlelünk a jelzőn.

Ami szintén nem elhanyagolható és talán a legfontosabb, hogy ha elszakad a főzsinórunk a hal nem cipel magával sem ólmot/kosarat, sem pedig méteres "kantárt". Csak a horogelőke marad, amit viselnie kell míg ki nem dolgozza a szervezete, hiszen a leadcore szépen átcsúszik mindenen és kész.

Remélem sikerült egy jó tippet adnom és páran kipróbáljátok majd.


Hozzászólás(ok) 4 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...