Horog befordítása aligner, vagy zsugorcső nélkül

Sziasztok! Egyre több sporinál látom mostanában, hogy előszeretettel használják a "line alignert", vagy a zsugorcsövet, hogy a horgot megtörjék a zsinór síkjából.

Személy szerint én nem szeretek efféle kütyüket használni, mert az a véleményem, hogy minél kevesebb kütyü van a horog közvetlen közelében, annál észrevétlenebb maradhat a halak számára. Nem mellékesen még egy eszközzel kevesebb, amit meg kell vennünk, ha a következőkben bemutatott kötést alkalmazzuk.

Az viszont tény, hogy ha a horgot kibillentjük az előke síkjából, sokkal biztosabb akadást érhetünk el.

Ez a kötés lényegében egy egyszerű csomómentes kötés lesz, csak egy kicsit kell módosítanunk. Előre is elnézést a képek minőségéért, sajnos most is csak telefonnal volt lehetőségem elkészíteni őket. Remélem a lényeget azért látni fogjátok rajta.

Horog befordítása

Először is lássuk mire is van szükségünk! Szerencsére elég kevés eszközzel boldogulni fogunk.

Horog befordítása

Első lépésként vágjunk le egy tetszőleges hosszúságú darabot a kedvenc előkezsinórunkból.

Horog befordítása

Majd kössünk egy sima végfület az egyik végére. Hogy spóroljunk a zsinórral, próbáljuk azt minél kisebbre készíteni, hiszen ebbe a fülbe csak a stopper kapaszkodik majd bele. Húzzunk fel az előkére a csalinak szánt bojlit, pelletet, vagy akár fűzésre szánt kukoricát.

Horog befordítása

Ütköztessük meg a csalinkat egy stopperrel. Ezt követően a szabadon maradt zsinórvéget fűzzük át a horog fülén. Fontos!! A zsinórt mindig a horog hátoldala felől fűzzük át, sohasem a hegye felől. Így érhetjük el a továbbiakban látható hatást.

Horog befordítása

Most kezdjük el lefelé tekerni a zsinórt a horog szárán. 2-3 menet után viszont álljunk meg!

Horog befordítása

Most fogjátok meg a hajszálelőkét és hajtsátok fel a horog füle felé, majd a hajszál alatt fojtassátok a bandázsolást. Ezt mindenki a saját megszokott mértékében teheti. n úgy szoktam, hogy a horog szárát és a horog hegyét képzeletben összekötő egyenest érje el a zsinór.

Horog befordítása

Ezt követően 2 menetet haladjunk felfelé is, majd ismét a horog hátoldalán fűzzük át a zsinórt.

Horog befordítása

Feszítsük meg kötésünket és jelentem kész vagyunk! :D

Láthatóan ezzel a kötéssel ugyan abba az állásba tudjuk juttatni a horgot, mint ha alignert vagy zsugorcsövet alkalmaztunk volna. Nekem ez a kötés nagyon bevált a múltban. Az esetek 99%-ában a halak alsó ajkába akad a horog és elég ritka a halvesztés is.

Remélem, sikerrel használják majd mindazok a sporttársak, akik kipróbálják ezt a kötést.


Hozzászólás(ok) 11 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...