Feederezés kezdőknek, kezdőtől

Így, kezdő feederhorgász lévén pár, már van pár megfigyelésem a dologgal kapcsolatban. Ezt szeretném megosztani most másokkal is, azonban én is várok véleményeket, tippeket-trükköket.

A bot és az orsó

Előző cikkem egyikében már megírtam, hogy milyen botokat és orsót szereztem magamnak. Biztosan talál mindenki a pénztárcájának és igényeinek megfelelő eszközöket, így ezt most nem részletezném, de igazából nem is tudom. Rengeteg termék van a piacon, érdemes jól szétnézni és válogatni, mert remek kis szerkezetekhez lehet néha igencsak jó áron hozzájutni. Amit alapnak lehet tekinteni véleményem szerint, hogy két botra és két orsóra lesz szükség, de persze egy bottal is lehet űzni a sportot. Szerintem célszerű két különböző méretű botot vásárolni a parton való kényelmesebb horgászat érdekében. 40-50-es méretű orsó úgy tűnik elegendő. Hogy nyeletőfékes, vagy egyéb fékrendszer… ezt döntse el mindenki maga. Ha valakinek komoly távolságokba kell eljuttatni a csalit, akkor léteznek a célnak megfelelő távdobó orsók is természetesen, ehhez azonban olyan bot is kell, amely összhangban lesz vele

Egyéb eszközök

Milyen egyéb dolgokat lehet a kényelmes feederhorgászathoz beszerezni? Véleményem szerint szükség lesz pár új bottartó fejre. A sima „V” alakú, vagy „Kerek végű” ágasok nem igazán felelnek meg a célnak, mert abból a hal könnyen kiránthatja a botokat. Több feederezéshez használatos fejet is gyártanak, melyek közül én a képen láthatót szereztem be. Ebből már problémásabb kirántani a botot, vagy legalábbis elemi erőre lesz szüksége hozzá a halnak, valamint pontosabb jelzést is tesz lehetővé, lévén nem nagyon tud megmozdulni a bot rajta. A tapadása miatt is és az alakjának köszönhetően is. A fejeket olyan ágasokra lehet rátenni, amelyen menet van. Rod-podra is felrakhatóak természetesen. Mindenképpen szükség lesz egy jó székre, de ez az átlagos horgászatnál is elengedhetetlen véleményem szerint. Itt pedig főleg, mert ha állunk és izgünk-mozgunk, akkor nem fogjuk észrevenni a finomabb kapásokat. Egy stabil szék megoldja ezt a problémát. Szükség lehet csúzlira is, ha esetleg szeretnénk ráetetni a meghorgászandó területre. Egy kör alakú haltartóra, amely rendelkezik ágasra csavarható menettel. Így sokkal könnyebb és gyorsabb lesz a kifogott halat eltenni. A régi hálók használata nagyon macerás tud lenni. Napellenzős sapka, és/vagy napszemüveg. Nehéz folyamatos hunyorgások közepette a spiccet nézni. Egy hosszúnyelű merítőháló is jó szolgálatot tehet, mert a bot nagyon tud hajlani és nehéz közelre terelni a halat vele, ha rövid a merítőnk nyele. Az orsóra mindenképpen süllyedő zsinórt válasszunk. Lehetőleg monofil és 25-ös méretnél nem vastagabbat, hiszen finomhorgászatról beszélünk. Az általános horgászat kellékeit most nem sorolom fel, mert rengeteg dolog van még, ami számomra már nélkülözhetetlen, de nem kimondottan a feederbotos horgászathoz való. Nem szabad a kérdést túlmisztifikálni sem, nagyon sok mindenre ráírják, hogy feeder így, feeder úgy, de valójában mindegy is, hogy milyen módszerhez vásároljuk. Nagyot fejlődött a horgászipar, az kétségtelen, de tudni kell különbséget tenni a marketingfogások és a valódi, használható termékek között.

Gyakorlatban

A botokat a parton teszem össze. Ott szerelem meg a végszereléket is. Nem vesz el sok időt, pedig régebben ezt nem bírtam volna elviselni. Egyből lógatni akartam. 5-10 perc alatt egy bot bevetésre készen áll. Leszúrom az ágasokat a megfelelő távolságban egymástól és mehet is be a cucc. 20-30 centiméterre rakom egymás mellé a botokat, de az ágasokat egyforma távolságban szúrom le. A rendezettség még látványnak is kiváló. A parttal párhuzamosan kell a botokat elhelyezni, úgy, hogy a zsinór kb. 90 fokos szöget zárjon a vízterülettel. Így a legérzékenyebb a spicc. A dobás pillanata után, mielőtt a szerelék a vízbe ér, fogjuk vissza a zsinórt, így elkerülhető a gubancolódás és a szépen ki is feszül. Ha már kicsit rutinosabbak vagyunk, akkor a vízbeérés pillanatában a víz alá lehet helyezni a spiccet is. Így hamarabb lesüllyed a zsinór a megfelelő mélységbe. Ez persze nem kötelező, csak ezt próbálgattam legutóbb. Miután beért a cucc a vízbe, várjunk pár pillanatot, hogy az leérjen a fenékre. Ha ez megtörtént (jobb esetben érezzük is), akkor helyezzük az ágasokra, rod-podra a botot, de figyeljünk arra, hogy ha még nem áll párhuzamosan a parttal a bot, akkor engedjünk a féken, vagy nyissuk ki a csapókart, mert elhúzzuk a csalit az érkezés helyéről. Ha a csapókar kinyitása mellett döntünk és engedjük, hogy a zsinór leperegjen, akkor pedig arra ügyeljünk, hogy a visszacsapás után nehogy gubanc maradjon a dobon. Annak aki, attól fél, amitől én is, hogy folyamatosan nézni kell a spiccet, nem lehet másfele nézni, mert akkor mi lesz… szeretném elmondani, hogy ennyire nem tragikus a helyzet. Az első bevetés előtt kicsit tartottam ettől, de mivel a parton voltam már és a cuccokat is megvásároltam, így nem tudtam mit tenni. Persze kapásjelzőt is tehettem volna a zsinórra és fenekezhettem volna a hagyományos módszerrel is, de akkor minek a feeder, minek ez az egész felhajtás?! Nos, letettettem a botokat és tudtam csinálni bármit mellette. Néha-néha odanéztem és láttam a változást, már ha volt. Gondolok itt arra, hogy finoman utó rezeg, vagy máshogy áll a spicc. Száz szónak is egy a vége, semmi probléma nem volt. Ha kapás volt azt lehetett látni és tudtam mellette enni-inni, nézni a tájat, tenni bármit.

Összegezve

Így, hogy már két alkalmon túl vagyok, egyre jobban tetszik a módszer. Semmi ördöngösség nincs benne. A fenti cikk egy kezdő „tollából” valók, így, ha valaki tapasztaltabb észrevesz benne valami olyat, ami nem igazán helyes, akkor jelezze nekem. Nem bántam meg, hogy áttértem a feederbotos horgászatra! Úgymond pont nekem való!


Hozzászólás(ok) 17 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...