Feederezés folyóvízen

Mint minden megrögzött fenekező horgász én is nagyon féltem az új technikától. Több kérdés merült fel bennem, többek között a legfontosabb...

Ahogy láttam már megjelent egy írás Avan tollából, ami kizárólag az állóvízi feederbotos horgászathoz ad elég pontos és összetett képet.

Ezen cikken felbuzdulva és egy jó pár folyóvízi horgászatot magam mögött hagyva, szintén még kezdő feeder horgász szeretném veletek megosztani a tapasztalataimat.

Bot és orsó választás

Mint minden megrögzött fenekező horgász én is nagyon féltem az új technikától. Több kérdés merült fel bennem, többek között a legfontosabb: - Mi van akkor, ha jó drágán bevásárolok, és nem tetszik ez a módszer?

Ennek tükrében választottam botot és orsót.

Bot

Nevis Legacy Power Feeder 360-as botra esett a választásom. Ezt kifejezetten a magyar piacra gyártották és két féle spiccel kapható. HEAVY és egy MEDIUM.

Azt gondolom, hogy folyóvízre csak az erősebbet válasszuk, bár nincs is itt szükség a nagy dobásokra én mégis a HEAVY-t választottam, mert strapabíróbb egy picivel, mint a finomabb társa és ráadásul az etetőanyaggal telegyúrt etetőkosarat is könnyen elviseli. Ennek 100g a terhelhetősége.

Orsó

Nevis Coast 3 csapágyas orsót adtak hozzá, így van a szettben. Egyelőre meg vagyok elégedve vele, ebben az árkategóriában verhetetlen, nagyon finomak a fékalkatrészei, és minden helyzetre lehet hangolni.

Kiegészítők

Én azt gondolom, hogy a folyóvízre a legjobb a képen látható úgynevezett Tripod. Ez egy alumíniumból készült három darab teleszkópos lábból álló kihajtható bottartó. Az egyenetlen folyóvízparton tökéletes. Használata a következő: Folyóvízi horgászatnál törekedjünk arra hogy a feederbotokat állítsuk az ég felé a lehető legnagyobb szögben, ebben segít a fent említett TRIPOD. Gyakorlatilag a botunk végét a talajra a törzsét pedig a Tripod kihajtható V-alakú tartójára támasztjuk. Nem kell attól félni, hogy egy erősebb hal elviszi, de ha valaki biztosra akar menni, az tegye oda a horgász székét is a botok végéhez. A Legtöbb Tripodot úgy tervezték, hogy a három láb között az összehajtható részén alul egy kampót helyeztek el és oda lehet egy nehezéket akasztani, hogy ezzel is stabilabbá tegyük. Természetesen itt is lehet alkalmazni a már sokak által ismert és használt rod-podot, de ameddig egy normális rod-pod 20.000 Ft-tól kezdődik, addig egy hasonló kategóriás Tripod 3.500 Ft-tól indul.

Szerelék

Azt gondolom Avan tökéletesen kitért minden feederbothoz tartozó kiegészítőre és ez a folyóvízi horgászatnál sincs másképp. Amit érdemes megemlítenem, a szerelékkel kapcsolatban az a folyóvízre használt tányérólmok, amik több féle-fajtában megtalálhatóak, de természetes az etetőkosarakból is kifejezetten folyóvízit válasszunk.

Bármelyik megoldásnál is, több dologra is figyeljünk oda!

Először is hogy csak egy horgos végszereléket alkalmazzunk, második dolog, pedig hogy ha lehetséges a végszerelékünket fonott zsinórból készítsük. Ez ellenállóbb a kavicsos vagy kagylós mederfenéken, főleg ha márnára vadászunk.

A képen látható etetőkosár a legkiválóbb a folyóvízre, mint ahogy a képen is látszik oldalsúlyos, így felfekszik a folyómeder alján és mivel mindkét oldala nyitott a keményre gyúrt etetőanyag is könnyedébben szétterül. Javaslom, hogy csúszó kötést használjunk ebben az esetben, ez többek közt a dolgunkat is megkönnyíti, hiszen mondhatni saját magát akasztja fel a hal ilyen kötésnél. Azt gondolom, hogy a lapos ólmokat nem kell senkinek bemutatnom. Egy mondatnyi megjegyzés: A sodrás erőssége és a dobási távolság mértékétől függ a megválasztott súly, ami 10g-tól 100g-ig bezárólag saját döntésünkből adódik. Azt gondolom hogy felesleges 100g-tól nagyobb ólmot használni a feeder technikánál.

Horgászat

Mint ahogy a fentiekben leírtam, tányérólmos vagy etetőkosaras egy horgos végszereléket használjuk, csalinak folyóvízre én csak élő csalit ajánlanék, nem árt, ha fonott zsinórt is használunk, főleg kagylós vagy nagy köves részeknél. Ne merőlegesen dobjunk a folyóvízre, hanem a sodrásnak egy picit, háttal, a botokat mindig állítva (kb. 45-60 fokos szög), ha lehet a Tripodot használjuk. Mint ahogy az állóvizes horgászatnál is a spiccünk legyen mindig egy picit begörbítve!

Összegezve

Amit most megfogalmaztam nektek kezdeti tapasztalataim csupán. Még én is csak ismerkedem finomszerelékes horgászattal, pont ezért választottam fentiekben említett, kezdő szettet, ami mind élményben, mind árban eddig tökéletesen helyt állt.

Árak

2 db Legacy feeder szett (1db bot + 2db spicc; orsó; zsinór) - 20.000 Ft
1 db Laserfish Tripod bottartó - 3.500 Ft

Azt gondolom, hogy ha az ember elkezd egy új technikát, hacsak nem milliomos kár 50-100 ezret elkölteni, ha elkezdi elég egy viszonylag egyszerű, de még is minőségi kis szereléket megvennie és ha ráérez az ízére és egyre többet és jobbat akar, akkor érdemes természetesen fejleszteni, határ a csillagos ég.


Hozzászólás(ok) 13 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...