Csali kikönnyítése

Számtalanszor kihúzott már a kapástalanság időszakából ez a rendkívül egyszerű csalizási technika.

Manapság már nincs egyszerű dolga a horgásznak. Betér egy üzletbe és akkora a kínálat, hogy azt se tudja merre van arccal. Természetesen már lehet kapni olyan horgászcsalikat, melyek eleve ezt a célt hivatottak kiszolgálni, nevezetesen a kikönnyített csalizási technikát. Nincs más dolgunk, mint egy erre a célra megfelelő szilikonkukoricát feltűzni a megfelelő méretű csalitüskére, a megfelelő méretű horog mellé és már készen is vagyunk. De mi van akkor, ha 1-2 tigrismogyorót, egy mega kukoricát, vagy mondjuk 3-5 keménykukoricát szeretnénk kikönnyíteni, hogy az épp lebegjen?

Több módszer is létezik a cél megvalósítására. Tehetünk fel a csali mellé technopufit, szivacsot, egyéb könnyű csali imitációkat. Én jellemzően szivaccsal szoktam elkészíteni a végszereléket ebben az esetben, mert azt szépen lehet faragni és beállítani a megfelelő méretűre.

Most egy szem tigrismogyoró kikönnyítését fogom bemutatni a teljes szerelék elkészítésével együtt.

Első lépésként vágjunk le egy tetszőleges, de ne túl rövid zsinórt (15-25cm). Én fonott zsinórból szoktam ezt a fajta előkét kötni.

Utána készítsünk a levágott zsinór egyik végére egy egyszerű végfület.

A fűzőtűre fűzzünk fel a képen látható sorrendben egy szivacsot (lehet technopufi is akár), majd egy tigrismogyorót és húzzuk rá a zsinórra.

Az imént felfűzött csalit és szivacsot fixálni kell egy sima stopperrel, így az nem tud lecsúszni.

Azonban, hogy a másik irányba se tudjon csúszkálni én fixálni szoktam egy gumiütközővel, amit feszesen ráhúzok a csalira.

Most jöhet egy csomómentes horogkötés és egy sima végfül a zsinór másik végére. Ebben a sorrendben. A csomómentes horogkötésnél arra ügyelek, hogy a csali ne legyen túl távol a horogtól, ezt úgy szoktam kimérni, hogy a kötés előtt odahúzom a csalit pont a horog öbléhez, majd ráfogok, hogy nehogy elmozduljon és megkötöm a horgot.

Valahogy így kell kinéznie a végterméknek. A horog ne emelkedjen el a mederfenéktől. Ha elemelkedik, akkor a szivacsból apránként faragok egy kicsit, ollóval mondjuk. Ezt addig csinálom, amíg jó nem lesz.


Hozzászólás(ok) 0 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...