Catch and Release vs. napijegy

Egy gondolatot szeretnék megosztani, amely egy ideje már foglalkoztat.

Ez nem más, mint a "C&R" jelige terjedése és a napijegyek közötti szakadék. Szép lassan terjedőben van egy behurcolt technika a "Catch and Release", azaz a "Fogd meg és engedd vissza" elv. Ez a gondolat a bojli hazánkban történő berobbanásával egy időben kezdett terjedni, amivel persze semmi gond nem lenne, mert van, aki csak az élményért horgászik, míg más az élelemszerzés miatt. Az elv viszonylag gyorsan teret hódított magának, már szinte minden horgászismerősömtől hallottam, akik büszkén emlegették az idegen szólást. Gond még ezzel sem lenne, bár kicsit divatszagúnak érzem a dolgot, mert régen is voltak horgászok szép számmal, beleértve magamat is, akik a kifogott halakat visszaengedték anélkül, hogy ezt nagydobra verték volna. Akkor ezt nem C&R-nek nevezték, hanem egyszerűen hobbi pecának.

A probléma ott kezdődik, hogy a tógazdák és az egyesületek nem nagyon, illetve nagyon lassan reagálnak erre a módszerre (tisztelet a kivételnek). Hiába megy az ember horgászni tudván, hogy akármit fog visszaengedi, akkor is ki kell fizetnie a teljes napijegy árát, amely tartalmaz bizonyos fogható halmennyiséget. Jellemzően 2-3 db nemes halat és pár kiló egyéb halat. Sőt még olyan tavak is akadnak, ahol a bojlizást külön "büntetik" is, mert drágább, mint egy sima napijegy és a halakat kötelező jelleggel vissza kell engedni.

Egyszerűen nem értem, hogy miért nincsenek opciók a napijegyváltáskor. Gondolok itt arra, hogy aki nem szeretné elvinni a halakat, annak ne kelljen, csak mondjuk 1000 Ft-ot fizetnie, szemben azzal, aki elvinni szándékozik azokat. Értem, hogy az egész a nyereségről szól, még akkor is, ha az adott víz tele van törpével, vagy nem is úgy megy a telepítés, ahogyan azt publikálják. Ez nem etikus. Jó lenne, ha a tavak kezelői elgondolkodnának azon, hogy vannak horgászok, akik eleve úgy mennek horgászni, hogy a halakat elengedik, legyen az bármi.

Sajnos jelenleg még annyira gyerekcipőben tart a dolog, hogy például, amikor egy barátommal a kiszemelt vizet meghorgásztuk és visszaengedtük a halakat, a halőr alig hitte ezt el. Kell valami megoldás a problémára, mert igazságtalannak tartom az egészet.


Hozzászólás(ok) 29 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...