Bevos csalik sikere a hazai vizeken

Horgászat időpontja: 2011. május 13 - 2011. május 14.

Az Ecofish Kft. egy nagyon fiatal 2010 tavaszán alakult vállalkozás, amelynek fő tevékenységi köre a horgászattal kapcsolatos termékek nagy- és kiskereskedelme. Életre hívásában nagy szerepe volt annak, hogy az alapítók és a tulajdonosok még mindig nagy igényt látnak a magyar horgásztársadalomban egy megbízható, becsületes, jó minőségű termékeket megfizethető áron kínáló cégre.

Véleményük szerint a jelenlegi magyarországi kereskedelmi struktúra elég egysíkú, a viszonylag összpontosított nagykereskedelmi háttér miatt behatárolt kiskereskedelmi és vásárlói lehetőségekkel. Ezen lehetőségek bővítését a cég a megfelelő árukészlet kiválasztása mellett, a partnereinek és vásárlóinak nyújtott megbízható, stabil és kiszámítható szolgáltatással próbálja elérni. A cég hosszú távú tervei között szerepel az is, hogy szolgáltatásait a határokon kívülre is kiterjessze. Ezen irányvonal mentén van már partnerkapcsolata Romániában és tárgyalások folynak más érdeklődőkkel is a környező országokból.

Mivel a bojlis horgászat Magyarországon egyre népszerűbb, a cég jelenlegi árukészlete főleg a bojlizáshoz szükséges termékekből áll, mint például horgászsátrak, horgászszékek, horgászágyak, pontymatracok stb. A jelenlegi útnak több célja is volt. Először is a cég szeretné kibővíteni a profilját etetőanyagok, bojlik, pelletek forgalmazásával, és mint minden más esetben, ezt is maximális odafigyeléssel és szakértelemmel teszik. Ehhez a gondos válogatás mellett az alapos tesztelés is hozzátartozik. A jelenleg tesztelt termékek gyártóját a "Bevo's Bait & Baitrolling" céget külföldi internetes fórumok és szaklapok információi alapján választották ki. A nagyon jó eredmények ellenére (és nagy meglepetésre) ezek a termékek még nem voltak Magyarországon forgalomban.

A Bevo's Bait termékek tesztelésén kívül az Ecofish Kft már régóta adós volt a Pontyvilágnak egy cikkel, és ehhez ez az út maximálisan megfelelőnek ígérkezett, hiszen a mai világban már a "legjobb bornak is KELL cégér". Harmadszor, talán ez a legfontosabb, mindannyian imádják a természetet, a horgászatot és a jó társaságot. A közel 2 órás út eseménytelenül telt, hiszen az hajnali úton az álmos kamionokon és a "nagybani zöldségeseken" kívül alig volt forgalom. A korai érkezés után a csapatnak még várni kellet, amíg az előző csoport teljesen összepakol és átadja a helyét. Természetesen ezt az alkalmat is kihasználták és megismerkedtek a környezettel, tájékozódtak a kapási szokásokról, a javasolt csalikról és a legjobb helyekről az előző csoporttól, hiszen nem szégyen tapasztalatot és tanácsot elfogadni másoktól. A nagyrédei horgásztóra egyébként főként a kiegyensúlyozottsága és jó összehasonlíthatósága miatt esett a választás, emellett a környezet és a táj is gyönyörű, az alföldi ember szemének szokatlan dombokkal és hegyekkel. Gyors kipakolás és felszerelés szortírozás után az első teendő a sátrak felállítása volt, hiszen bár az időjárás előrejelzés szerint nem volt várható eső, de talán mindannyiunkat ért már meglepetés ezek megbízhatóságát illetően. Szerencsére az Ecofish sátrak felállítása pillanatok alatt ment, nagyban köszönhetően az Ecofish termékek egyszerű kezelhetőségének és praktikumának. Nem kellettek bonyolult ábrák, leírások, minden logikusan, és játékosan könnyen ment. Azért előbb-utóbb a többiek is megbirkóztak a kötelező feladattal és elkezdődhetett a felkészülés a horgászatra, aminek fontos része a csónak- és akkumulátor bérlése.

A tó alja főként puha és iszapos, ezért a szerelék bedobása helyett ajánlott csónakkal bevinni 180-200m-re a csalit, így meg lehet akadályozni annak az iszapba fúródását. Mire az előkészületekkel végeztek már jócskán eltelt az idő, hiszen majdnem dél volt. A teszteléshez két csapatra osztották a társaságot, az egyik csapat hagyományos és általánosan használt és Magyarországon elterjedt anyagokkal próbálkoztak, míg a tesztcsoport a Bevo's Bait csalikkal felfegyverkezve vágott bele a kalandba. Ez a koncepció azonban nem maradt így sokáig. Etetéshez főtt kukoricát, tigrismogyorót, bojlit és halibutos pelletet használtak. A kapásjelző első csippanására nem kellett sokáig várni, de mivel a legtöbben az erőteljesebb kapásokhoz voltak hozzászokva, ezért ezekre nem mindig vágtak be. Az első ponty kifogása után a mérlegelésre odaérkező halőr azonban hasznos tanáccsal látta el a csapatokat, akik így megtudták, hogy ezen a tavon néha tényleg éppen csak a kapásjelző rövid hangja jelzi a kapást, szemben a megszokott "füstölő" kapássokkal. Ezt észben tartva már nem volt esélyük a halaknak, hiszen a legkisebb jelre már bevágtak és tekerték is ki a zsákmányt. Mivel a bojli elég messzire volt behúzva, a hal súlyát csak 3-4 orsótekerés után lehetett érezni. Az eredeti koncepció néhány óra után felborult, amikor az Bevo's Bait bojlikat tesztelők már a negyedik gyönyörű pontyot szákolták meg, míg a hagyományos anyaggal horgászóknak még semmi sem akadt a horogra. Habár a tesztelés is a célok között volt, de azért mégsem lehetett az önkéntes horgászokat megfosztani a kapás és fárasztás élményétől, ezért később a hagyományos bojlisok is elkezdték használni a Bevo's termékeit, aminek hatékonyságát bizonyítja, hogy később már Ők is ugyanolyan sikerrel fogták a halakat, mint az újat tesztelők. A fogások után a bojli csónakos behúzásakor mindig vittek egy-egy marék új bojlit ráetetésnek. A bő két napos horgásztúra alatt mindössze két kiló Bevo's bojlit használtak el a 7-8kg-os alapozó etetés mellett, ami nagyon takarékosnak mondható. Az első 12 órában az éjfélig kifogott 6 ponty közül mindegyiket a tesztelt csalival fogták a csoport tagjai, így bizakodva vágtak neki az új napnak.

Az éjszaka a kapások miatt álmatlanul, de élményekkel gazdagon telt el a csoportnak, amit a hideggel együtt a kényelmes horgászfotelek és sátrak nélkül sokkal nehezebb lett volna elviselni. Ezek a felszerelések a bojlis horgásztúrák nélkülözhetetlen kellékei, hiszen nem lehet napokat kényelmetlen, kemény székeken, szél, eső és árnyékvédelem nélkül gondtalanul élvezni. Szerencsére a halőr sem aludhatott nyugodtan, hiszen 3-4 ponty fogása után jöhetett fényképeket készíteni. Másnap a tesztelés folytatásaként elhatározták, hogy déltől senki sem használhatja a Bevo's csalikat, aminek az eredményeként a kapásjelzők némák maradtak hosszú órákon keresztül és ez kissé demoralizálta a fogáshoz szokott társaságot. Így a "kapitány", hogy elkerülje a lázadást :) délután 4 óra körül engedélyt adott a Bevo's csalik használatára. Ehhez első lépésként behúzásnál a csónakról beszórtak néhány marékkal az újfajta bojliból. Szinte hihetetlen volt látni, de mire a csónakkal kiértek a parton lévők már fárasztották is a tükrösöket. Ilyen eredményességre azért senki sem számított. Éjfélig még sok szép ponttyal gazdagodott a fogási napló annak ellenére, hogy este 9 óra körül megérkezett, amit senki sem várt: a vihar. Az erős szél és a heves esőzés miatt sajnos horgászni sem lehetett, ezért legalább két kapás ment el, mert nem tudtak időben kijutni a botokhoz.

Ilyenkor lehet igazán megtapasztalni egy jó minőségű, strapabíró horgászsátor és az olcsó kempingsátor közötti különbséget. A feszes alumínium vázas horgászsátrak mindenféle erőlködés nélkül álltak ellen a viharnak és érezték biztonságba magukat a bennük elrejtőző horgászok. Az időjárás és a maguk mögött lévő fárasztó nap elcsigázta a legtöbb, addig lelkes, horgászt, így többen elaludtak. Így fordulhatott elő az az eset, hogy hajnalban az egyik tesztelő magára maradt egy ponttyal, amit képtelen volt egyedül megszákolni. Csak hosszas ébresztgetés után sikerült neki felvernie egyik társát, és így végül közösen elkönyvelhették a zsákmányt. Eljött az utolsó nap. Már csak néhány óra maradt a horgászatból, hiszen délelőtt 10 óráig el kellett hagyni a vízpartot, átadva a helyet és a tapasztalatokat az újonnan érkezőknek. Azonban ez az utolsó néhány óra sem telt el esemény nélkül. A néhány órai alvástól felélénkült horgászok, mint az atléták a célegyenesben, utolsó lendülettel még hajnali 5 óra után beetettek a Bevo's csalikkal és 5 darab pontyot fogtak a horgászat végéig, úgy, hogy szinte még a kocsiból is szákoltak :).

A résztvevők nagyon jól sikerült teszthorgászatot tudhattak maguk mögött, hiszen a nem egészen két nap tiszta horgászat alatt több mint 217kg halat fogtak. Emellett az új bojli tesztelése is sikeres volt, mert az összesen fogott 28 pontyból (7.75kg átlag pontyméret) 22-t ezzel fogtak a horgászok és csak a maradék 6-ot a Magyarországon eddig általánosan elterjedt bojlikkal. És ami a legfontosabb ez a horgászat, minden résztvevőnek remek szórakozást, időtöltést és életre szóló élményeket adott. (Az Ecofish Kft. Pontyvilág c. 2011.07-nem megjelent cikke)


Hozzászólás(ok) 2 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...