Békéscsabai Fás horgásztó

Horgászat időpontja: 2008. november 16.
Honlap: www.khesz.hu

Megígértem, így az első cikkem a Békéscsabai Fás-tó bemutatása lesz.

Megközelítés

Békéscsabára érkezvén Csanádapáca felé fordulva a Tondach Jamina téglagyár után az első utcán balra kell lefordulni. Az utca végén látszik is már a tó.

Általános jellemzők

A tó bányató. Régebben agyagot bányásztak ki innen, 5-6 bányagödörből. Miután az agyag elfogyott, feltöltötték vízzel, ami a mellette levő új bányából származott. Mivel mély területről van szó nemcsak a bánya telt meg vízzel, hanem a körülötte lévő utak is. Az utak mellett fák, bokrok voltak, melyek most is ott vannak, keresztben hosszában átszelve a tavat a VÍZ ALATT. Innen a neve is. A vízfelület 44-46 hektár. A partszél nádassal borított, bár vastagsága nem túl nagy a halakat a zaj miatt nehéz ott elcsípni. Hossza több kilométer, szélessége 300-400 m. A tó körül az út mindig járható, bár földút, elég jó minőségű. A horgászhelyek autóval megközelíthetők, a horgászhely mellé lehet állni. Vízutánpótlás állandóan van, a nem messze levő aktív bányából.

Horgászrend

A víz kezelője a Körös vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ). Az országos horgászrend van érvényben, tehát elvihető 5 db nemes hal és 10 kg egyéb. Horgászni éjjel-nappal lehet, egész évben, de a lékhorgászat tilos, illetve a vízre menni bármilyen formában, tehát csónakkal is tilos. A nemes halak fajlagos tilalma feloldva. Az amur legkisebb fogható mérete 50 cm. A süllő méretkorlátozása is feloldva. Horgászni 2 bottal lehet, botonként 2 horoggal, bár szerintem 2 horoggal horgászni K.O. a sok akadó miatt. Napijegy 2008-ban 1800 Ft, hetijegy 7000, éves 18600. Ezek az engedélyek nemcsak erre a tóra érvényesek, hanem a KHESZ kezelésében levő valamennyi vízre, ami 700-800 ha Békés megyében. Napijegy kapható a környéken levő horgászboltokban.

Halak

A tó jellemző hala a ponty. Megtalálható benne amur, süllő, csuka, harcsa és balin. A fehérhalak közül jellemző a kárász, néha dévérkeszeg. A tóban sok a törpeharcsa, bár a szövetség miden megtesz a gyérítés érdekében.

Horgászmódszerek

A helyiek szinte minden módszert alkalmaznak. Jellemző a „fenekezős", önetetős, karikás, elektromos kapásjelzős” módszer. Látni feeder bottal és match bottal horgászókat is. Elterjedőben van az etetőhajó használata és a bojli is. Sajnos a módszerhez illő C&R nem. A behúzás etetőhajóval tilos, bár nem foglalkoznak a „hajósok” vele. Ősszel és télen látni inkább pergetőket, élő kishallal, halszelettel horgászókat. Az egész vízre jellemző, hogy ismerni kell helyeket. Ebben a helyiek tudnak segíteni. Szinte minden helynek megvan a sajátossága, és ha nem akarsz egész nap szerelni, jobb, ha kérdezel. Az itt horgászók általában segítőkészek, és elmondják, mire kell figyelni, nádtorzsára, bokorra, tuskóra a víz alatt.

Etetőanyag, csali

A törpeharcsa erősen befolyásol mindent. Halliszt, halolaj alapú kaja, csali kizárva, élő anyag szintén. Spiccboton elmegy a csonti néha kukorica mellett is. Általában a csoki, méz scoopex íz még elmegy. Nyáron a bolti etetőanyag is vonzza a törpéket. A többség főzött kukoricával csalizik és etet. De a kísérletezés bejön, halat hozhat. Évente kétszer van telepítés tavasszal és ősszel, ilyenkor egy hetes horgászati tilalom van érvényben.

Horgászat

Mivel nem egy konkrét alkalmat szerettem volna leírni, csak néhány horgászatot említenék. Sajnos én keveset tudok a vízparton lenni, így a szoktató etetés nem jöhet szóba. Többször mentem ki csak éjszakára nyáron. Este 6 körül érkeztem és másnap 8 örül mentem haza. Egyetlen kapás, mozdítás nélkül maradtam egész éjszaka. Szerintem jó volt a kaja és a csali is. Csak nem evett a hal. Voltam nappal is. Mindenfélével próbálkoztam, ami csak nálam volt, szinte minden variációban, 2-3 különböző távolságban. A z idő jó volt, semmi front, vihar vagy ilyesmi. Csak nem evett a hal. Volt, hogy kimentem borús, szeles időben. Semmi kapás. Elkezdett esni az eső, és kb. 2 óra hosszat esett. Ez idő alatt fogtam 3 pontyot, és volt vagy 5 elment halam is. Mindössze 10 méterre a parttól dobáltam. Egyik alkalommal kijutottam a partra, mikor ment a hal. Mivel általában visszadobom a halakat tudtam számolni. 8 pontyot fogtam és volt rontott bevágásom és lefordulásom is.

Értékelés

A KHESZ szabályairól, vizeiről és működéséről a www. khesz.hu weblapon lehet infót szerezni. Nem szeretnék osztályozni és értékelni részletesen. A napijegy szerintem nem drága, ha megfogod a halat. Nagy vízfelületről beszélünk, így előfordul, hogy kapás nélkül vagy egész nap. A vízparton WC-n kívül más nincs, de mint említettem ez a víz nem magánvíz, ahogy a szövetség többi vize sem. Természetes víznek számítanak, vadregényesek, rapszodikusak. Lehet szeretni és utálni. Én szeretem.Hozzászólás(ok) 6 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...