A bojlizás rejtelmei

Hát már a címmel is gondban voltam! DE ez nem érdekes.:) Ezzel a cikkel nem csak a bojlizó, hanem a más módszereket űző horgászokhoz is szeretnék szólni. Rólam csak annyit, hogy a bojlizást nem nagyon régóta űzöm (kb. két éve), de viszonylag sikeres vagyok! Ennek a módszernek az alapjairól nem is akarok most írni, majd talán máskor. Inkább a vízparton szerzett saját tapasztalataimat osztanám meg veletek!

A bojlizás alapja a CATCH & RELEASE "Fogd ki és engedd vissza!", de szerintem ezt majdnem mindenki tudja! Véleményem szerint nem alapfeltétel a drága bojlis szerelék, ha valakinek nincs rá pénze! (persze nem baj, ha van) Ami igazán fontos az a végszerelék! Persze ez sem olcsó, de legalább megfizethető. Az általam használt végszerelék általában 1db anti tangle-csöves (gubancgátlós) ólom gumiütköző, forgókapocs, horogelőke. Nagyjából ennyi és ez kerül olyan 1000-1200 Ft-ba. Én általában lapított csepp formájú ólmokkal horgászom (szerintem ez a legjobb), de ami a legfontosabb a horogelőke! Sokan a fonott zsinórra esküsznek, ami persze jó de nem a legjobb! Én szinte csak fluorkarbon előkét használok, és így sokkal több a kapásom is, mint a fonott zsinóros horgászoknak.

Például az egyik horgászatom alkalmával a mellettem ülő bojlis horgásznak kapása sem volt, míg nekem folyamatosan húzták a halak el a csalimat az etetésről, pedig a csalink ugyanaz volt, csak neki fonott előkéje volt! A csalikról és az etetésről is írok kicsit, bár ezen a téren nagyon megoszlanak a vélemények! Nálam a büdös, halas bojlik váltak be igazán, így gyümölcsös csalival elég ritkán próbálkozom, inkább a tavaszi időszakban lehetnek nyerők a gyümölcsös ízek, de nyáron a büdös a nyerő!:) Szándékosan nem írok márkaneveket, hogy melyik bojli a jó vagy rossz, de maradjunk annyiban hogy, érdemesebb a drágábbakból válogatni, mert azok tuti beválnak.

Az etetésről annyit hogy szerintem a kevesebb néha több, tehát nem érdemes sokat etetni és ha etetünk lehetőleg ne magvakkal tegyük, hanem pelletel & bojlival, mert így biztos jobban szelektálunk, hisz ez ennek a módszernek a célja, minél több és nagyobb halat fogni! Mindent összevetve a bojlis életmód nagyon kifizetődő tud lenni, ha tényleg becsülettel csináljuk és így sok szép élménnyel leszünk gazdagabbak! Tehát CATCH & RELEASE és görbüljön mindenkinek!


Hozzászólás(ok) 16 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...