A bojli felfűzésének pár módja

Többen kértek egy kis segítséget a bojli fűzésével kapcsolatban. Az alábbi sorokban és képen az általam használt módszereket mutatom be, mellyel a pelletet és több szem kukoricát is sikeresen lehet felfűzni. Több szép halat is fogtam már a módszerrel, igaz kapitális méretűt még nem sikerült akasztanom. Ez a fajta horgászat egy külön élmény lehet annak, aki még nem próbálta sosem. A képen látható pár dolog, véleményem szerint nélkülözhetetlen a csali fűzéséhez. Ezeket célszerű beszerezni, hogy sikeresen és stabilan tudjuk felfűzni az adott csalit. Legyen az pellet, bojli, tigrismogyoró, vagy akár kukoricafüzér.

A dolog menete a következő

Fogjuk a csalit, jelen esetben a bojlit. A fúróval átfúrjuk középen. Az így keletkezett lyukon átszúrjuk a fűzőtűt, melynek végébe beleakasztjuk a horgunkon hagyott fület és visszahúzzuk a tűvel együtt a bojlin. A bojliból kinn maradó kis fülecskébe belehelyezzük a stoppert és kicsit ráhúzzuk a bojlira, majd elvágjuk a stoppert. Ha a képen látható stoppert (zöld) alkalmazzuk, akkor én kettő szemmel szoktam megakasztani a csalit. Kapható többféle stopper is, de én ezt a fajtát javaslom. Még sosem volt vele problémám. Ahhoz, hogy a horgunk mellé felfűzhessük a csalit úgy kell azt megkötni, ahogyan már azt szemléltettem egy korábbi cikkemben: A csomó nélküli kötés (füles horogra) Itt nem tértem ki külön a felfűzéshez szükséges módszerre, de mást nem kell tenni, mint hosszabbra hagyni azt a részt, amit általában a kötés után levágnánk és ennek a végére kell kötni a kis hurkot. Létezik egy másik módszer is, melyet előszeretettel alkalmazok: ez pedig a szilikon hajszálelőke. Ezzel jóval egyszerűbb az adott csali felfűzése. A dolog hasonló a sima felfűzéshez annyi különbséggel, hogy itt nincs szükség stopperre külön mert az előke végén az gyárilag ott van. Több hajszálelőkét is egybefűzhetünk, hogy hosszabb előkéhez jussunk ezáltal. Ha a fűzéssel készen vagyunk, akkor az előkét egyszerűen rá kell húzni a horogra az előke alján található pici lyukon keresztül.

Variációk

Természetesen még számos módszer létezik, gyakorlatilag a fantázia szab határt a dolognak. Van, aki a saját hajszálával fűzi fel a bojlit például. Léteznek lebegő bojlik, csalik, melyeknél célszerű kicsit hosszabb előkét használni és a csali-horog közti előkét egy sörétólommal, vagy ólomgyurmával lesúlyozni. A bojli kötése nem egy bonyolult feladat csak egy kis gyakorlatra van szükség és 1-2 perc alatt elkészíthető.


Hozzászólás(ok) 5 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...