A bojli (boilie)

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy ejtsek pár szót erről a speciális csaliról és a vele kapcsolatos horgászatról a teljesség igénye nélkül. A téma olyannyira széles körű, hogy nem is tudom hol kezdjem. Mikor e cikket írom, hazánkban még éppen elterjedőben van eme különleges élményeket rejtő horgászmódszer. Talán ott kezdeném, hogy mi is a bojli tulajdonképpen.

A bojli egy olyan különleges csali, mely a vízben igen lassan oldódik. Persze vannak gyorsabban oldódó változatok is a piacon, de a 2-3 óra az körülbelül egy reális minimum időintervallum véleményem szerint. A bojli készítése nem egy egyszerű feladat, végső soron nem más, mint a megfelelő száraz alapanyagok összeválogatása, majd ezek homogenizálása. Nagyon oda kell figyelni az alapanyagok megfelelő mennyiségére, nem szabad hogy nagyon domináljon egy-egy összetevő. Persze kell egy kis dominancia, attól függően, hogy milyen lesz a kis golyócskák ízesítése. Egy másik nagyon fontos összetevő a tojás. Gyakorlatilag ezzel ragasztjuk össze a kiválóan összekevert száraz alapanyagunkat, melyet egy kis pihentetés után forrásban lévő vízbe teszünk és megfőzünk. (Irodalmat nem találtam róla egyenlőre, de valószínűsítem, hogy az angol boil, boiling forrásban lévő szóból ered a neve a csalinak.) A golyócskák főzés előtti állapotának eléréséhez vannak a piacon kiváló bojlirollerek. A bojli mérete a készítőtől függően lehet 2-3-3,5 cm átmérőjű is akár. Amit nem árt tudni, hogy egy 2-2,5 cm átmérőjű bojlit egy 2-3 kg-s ponty már gond nélkül képes felszippantani.

A felszerelés

Ez a bojlizásnak egy igen sarkalatos pontja. Többek között ez is gátolja a gyors elterjedését hazánkban e módszernek. Rengeteg termék közül választhatunk, hatalmas a kínálat és borzalmasan magas árak jellemzik a kimondott bojlis dolgokat. Láttam komplett szetteket, melyeknek darabja 300.000 Ft volt (bot, orsó, ebből volt 3 db) és nyilván van még ennél is drágább felszerelés. Ez egy erőteljes blokkoló érv lehet a bojlizás mellett ismervén a magyarországi viszonylatokat. Hitelből azért ezt nem érdemes finanszírozni. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy valóban ezek az eszközök a legmegfelelőbbek ehhez módszerhez, de persze vannak kategóriákkal olcsóbb termékek is. Azonban véleményem szerint előbb-utóbb eljuthat mindenki oda, hogy fontolóra veszi ezen profi termékek megvásárlását. A felszerelésünk legfontosabb része az orsó. Ebből is a nyeletőfékes verzió, mely két külön fékrendszerrel bír. Bárki bármit állít, ezt az orsót ehhez a horgászmódszerhez fejlesztették ki elsősorban. A botnak gyakorlatilag minden pontyozó bot megfelel, de azért itt is vannak kimondottan erre a célra gyártott termékek. Nem is kevés. Az, hogy a termékeket ilyen magas árak jellemzik, köszönhető többek között annak is, hogy ezeket folyamatosan fejlesztik és egyre nagyobb az elterjedésük. Természetesen, mint az élet minden más területén itt is elkéri a piac a maga részét gond nélkül

A nélkülözhetetlen felszerelés, tanácsok

Vannak a bojlizáshoz kimondottan kötelező árucikkek. Amennyiben a bojlizás mellett döntünk mindenképpen kell rendelkeznünk pontymatraccal, kímélő zsákkal, fertőtlenítő spray-vel, nagy méretű merítőhálóval, türelemmel és becsülettel. (ja, és nem árt egy mérleg sem) Sokak szerint a módszer hátránya, hogy a kifogott halat vissza kell engedni a természetes környezetébe, például fotózás után. Szinte minden tavon tiltják már a nagyobb méretű halak hazavitelét. Azokat minden esetben szabadon kell engedni fertőtlenítés után. Nem visszadobni, hanem kultúráltan elengedni. A hallal rendkívül kíméletesen kell bánni, bár furcsa ezt hallani azután, hogy nem kis küzdés árán a partra segítettük merítőhálónkkal. Ha valaki vadvízen fogja meg a kapitális példányt, akkor a becsületén múlik, hogy valódi bojlis horgász-e, vagy sem, azaz visszaengedi a halat, vagy megtartja. Azt javasolnám, hogy aki belevág a módszerbe, az csinálja tisztességesen, mert ennek a módszernek többek között ez is az egyik fő alkotóeleme, elve.

A szerelékről és az etetésről pár szóban

A bojlizáshoz erős, de mégis finom szerelékre van szükség. Ne kötögessünk felesleges csomókat szerelékünkre, mert az minden esetben gyengít a zsinóron. Lehetőleg maximum két kötés legyen a szereléken. Általában ólommal szokták a szereléket a kívánt távolságba eljuttatni, ehhez a művelethez kaphatóak komoly távdobó ólmok, cseppólmok és még számos hasonló termék. Ami nagyon fontos, hogy ha bojlival horgászunk, hogy bojlival is etessünk mindenképpen. Az etetésre szánt bojlinak a bejuttatásához szintén számos eszköz létezik, de talán az egyik nélkülözhetetlen kellék a pva háló, mely a vízben nagyon gyorsan oldódik. Nem utolsó sorban még csúzlival is lehet próbálkozni.

Összességében

Mivel a téma hatalmas irodalommal rendelkezik, ezért annak, aki a bojlizás iránt érdeklődik javaslom keressen fel egy könyvesboltot és szerezzen be egy témába vágó könyvet, vagy rendszeresen látogasson el erre a honlapra, ahol folyamatosan írni fogom a cikkeket a témáról. Összességében azt tudom mondani jelenlegi tapasztalataim alapján, hogy a bojlis horgászat egy külön életforma, mely hatalmas élményekkel gazdagíthatja emlékeinket a horgászattal kapcsolatban.


Hozzászólás(ok) 68 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...