A 45kg-s method végszerelék, ami a halakat is védi

A lustaság a technikai fejlődés legfőbb mozgatórugója. Én is azért dolgoztam ki ezt a végszereléket, mert utálok a parton kötözgetni. Amikor végre kijutok a partra, akkor azonnal horgászni akarok, nem a szerelékkel bíbelődni. Régebben mindig előre elkészítettem a végszereléket, és egy mozdulattal felkattintottam a gyorskapcsot véghurokra, aztán már mehet is befelé. Azonban a kedvenc tavamon, az Ezersziget horgásztón a halak védelme érdekében – nagyon helyesen – előírták a kosárelhagyós szerelék használatát. Ez a feeder esetében azt jelenti, hogy a kosárnak a főzsinóron kell lennie, nem lehet felette sem kapocs, sem ütköző. Így egy zsinórszakadás esetén (igen nagy halak vannak) a kosár simán le tud csúszni, nem kell, hogy a hal cipelje, és fennakadjon vele valamin.

Továbbra is kerülni akartam a parton az időrabló kötözgetést, így ki kellett dolgoznom egy új végszereléket. Hosszas keresgélés alapján megtaláltam a megfelelő alkatrészeket, és kiválóan működik. Előre elkészítem a horogelőkéket, és kötök egy mini végfület a főzsinórra. A parton csak annyi a dolgom, hogy a főzsinórt átdugom a kosáron, felfűzök egy csomóvédő ütközőt, felkattintom a horogelőkét, csalizás, és mehet be a vízbe. A hozzávalók:

 • Korum Xpert Power barbless füles, szakáll nélküli horog 10-es, 12-es vagy 14-es méretben
 • 7mm-es csalitüske
 • 0,12-es fonott előkezsinór, kb 20cm
 • Preston Safety Link Swivel gyorskapocs forgóval
 • SILSTAR műanyag gyöngy - 6mm
 • CARP ACADEMY forgóvédő szilikon ütköző
 • Preston IN-LINE FLAT METHOD FEEDER - X LARGE - 30g, de ez tulajdonképpen szabadon választott


Az elkészítés

 1. A csalitüskét bármilyen stabil kötéssel rákötöm a fonott zsinórra.
 2. A horgot csomómentes kötéssel rögzítem úgy, hogy a tüske füle épp a horog öble alatt legyen.
 3. 8-9cm-t szabadon hagyva rákötöm a zsinór másik végére a Preston gyorskapocs forgót. Így pont fordítva használom, mint amire eredetileg kitalálták, de ezt semmilyen törvény nem tiltja. :)
 4. A főzsinórra kötök egy véghurkot, ami legfeljebb 6-7mm legyen. Kézzel ilyen rövidet nem is tudok kötni, ezért fűzőtűt használok.
 5. Készítek egy csomóvédő ütközőt. A műanyag gyöngyöt ráhúzom a fűzőtűre, és rányomom a szilikon ütközőt úgy, hogy beleszoruljon. A gyöngy kemény legyen, mert különben rácsúszna a gyorskapocsra a dobás közben. A gyöngy kerül tehát a gyorskapocs felé.

Ezzel kész. Probléma volt még az elkészített horogelőkék tárolása. Ezt a régi műanyag létrákkal és befőttes gumikkal oldottam meg így:


A parton az összeszerelés 1 perc

 1. A főzsinór véghurkát áttolom a kosáron. Ez a legtöbb kosárnál nem okoz gondot. Bizonyos kosarak pl. a Nevis távdobó flat method kosár gubancgátló csöve túl szűk, a véghurok elakad benne. Ennél fogok egy darab zsinór, kettőbe hajtva áttolom alulról, majd a hurokba beakasztva áthúzom a főzsinórt.
 2. Fűzőtűvel áthúzom a véghurkot a csomóvédő ütközőn.
 3. A véghurokba beakasztom a gyorskapoccsal a kész horogelőkét.

Csalizás, és már mehet is befelé.

És miért hívom 45 kilósnak? Mert az Ezerszigeten ezzel a végszerelékkel idén április 1-én összesen 7 nagytestű pontyot fogtam, 6kg-s átlagsúlyban, plusz kb. egy tucat kárászt. Együttesen kb. 45-kg volt az összfogás 10 óra alatt.

A horog szakáll nélküli. Kell-e félni a leakadástól?

Én idén először próbáltam ki a szakáll nélküli horgot, és ma már nem is horgásznék szakállassal. A leakadások száma semmivel nem nagyobb. Arra kell csak ügyelni, hogy fárasztás közben a zsinór mindig feszes legyen. Ugyanakkor sokkal kisebb sebet üt, kíméli a halat. Amikor pedig ki kell szabadítani, az egy mozdulat. Nem kell a horogszabadítóval szenvedni, és közben kínozni a halat.

Mindenkinek javaslom, hogy térjen át szakáll nélküli horogra. A halak is jobban járnak, és mi horgászok is. Ideje szakáll nélküli horogra váltani, erről itt olvashattok egy rövidebb írást.

Görbüljön!


Hozzászólás(ok) 2 hozzászólás
Hozzászóláshoz regisztráció / bejelentkezés szükséges.
Kattints ide...