Állas küsz

Állas küsz

Chalcalburnus chalcoides mento

Hazánkban viszonylag ritkán találkozhatunk vele. Elterjedési területét a Fekete-, az Azovi- és a Kaszpi-tenger vízgyűjtője képezi. A Duna-delta és a Vaskapu közötti szakaszon jelentős állománya él. Tengerben, brakkvízben (félsós) és édesvizekben is él. A tengeri állomány és az édes vizet választja ívóhelyének. Csapatos, vándorló életmódod folytat. A küsztől való megkülönböztetése igen nehéz, így pontos képünk nincs az állomány nagyságát tekintve. 3-4 éves korában lesz ivarérett. Egyes források szerint a 35 cm-t és elérheti testhossza.

Kattints ide...