Kiskunsági-főcsatorna

Horgászat időpontja:2020.04.18.
Elérkezett végre a várva-várt pillanatom. Régmúlt horgászatainak szelleme lebegte körbe a hajnalomat. Az órát 3:30-ra húztam, 4-kor már úton szerettem volna lenni. Célom ezúttal a Kiskunsági-főcsatorna volt, vagy, ahogy annak idején neveztük, a Kunsági. Napokkal a horgászat előtt már tervezgettem, hogy mit-hogyan fogok csinálni, milyen lesz a környezet, milyen jó lesz majd ott újra. Minden a terv szerint alakult, 5:15-re megérkeztem a partra.

Érkezés

Még viszonylag sötét volt, de már látszott, hogy merről kel majd a Nap. A horgászat előtti hetekben már jártam itt, hogy feltérképezzem a helyszínt. Mintha tegnap horgásztam volna utoljára a Kunságin, olyan érzésem támadt. Lekanyarodtam a főútról és szép lassan csorogtam a jobbnál-jobb állások mellett. Nehéz volt eldönteni, hogy melyiket válasszam, mind tetszett. Az egyiknél leparkoltam. Kiszálltam az autóból, vettem egy mély levegőt. Tudtam, hogy itt és most jó helyen vagyok. A pillanat sikeres megélése után neki is láttam birtokba venni a horgászállást.

A táj

A Kunsági mindig is közel állt a szívemhez. Sokat jártunk ide a családdal hajdanán. A táj szépségén nem fogott az idő vasfoga sem. Szinte pont olyan volt minden, mint amilyennek az emlékeimben élt. A parttól jobbra-balra keskeny, de sűrű erdősáv húzódik. Rengeteg a nádas, a bedőlt fa, a vízbenyúló bokor.

Ezt nevezem én vadvíznek | Kiskunsági-főcsatorna
Ezt nevezem én vadvíznek

Hatalmas ricsajt csaptak az egyre aktívabb madarak. A nád itt-ott megmozdult, távolabbi rablás hangját hozta a víz. Már majdnem kizöldült minden, csodás látvány volt. Azt hiszem, erre mondják, hogy zendül a természet.

Horgászat

A tervem az volt, hogy gyorsan fogok pár szép csalihalat és elkezdek rablózni, majd a spiccbotot lecserélve feederezek egy jót. Beállítottam az eresztéket, beetettem és nekiláttam tizedelni a keszegeket. Jött is hamar pár szebb példány, nem is volt kedvem abbahagyni, olyan jó élmény volt. Bevetettem az úszós rablós botot, majd folytattam a spiccbotozást. Mikor már kellően elfáradt a karom a 4 méteres 2.000 Ft-os bottól, összeszereltem a feedert, hogy tudjak kicsit pihenni. Itt elkövettem egy hibát. Élő anyagot tettem az etetőanyagba. Nem kellett volna, de ez csak később bosszulta meg magát. Épp fotózgattam, kerestem a siklót, amikor húzós kapás jelentkezett a feederen. Huhh, ez mi lehet? Bevágtam. Az rögtön kiderült, hogy nem valami kapitális egyeddel van dolgom, de tuti, hogy nem valami keszeg. Olyan 3 kilós potykának éreztem. Húzott rendesen, erős teremtés volt. Megláttam. Igen ez egy ponty! Gyorsan megszákoltam és konstatáltam, hogy bizony olyan 1,5 kilós lehet talán.

Egy szépséges vadvízi ponty | Kiskunsági-főcsatorna
Egy szépséges vadvízi ponty

Hiába, ezek a vadvízi halak lényegesen erősebbek, mint tavi társaik. Tulajdonképpen ezért jöttem, ezt szerettem volna érezni, átélni. Nagyon örültem a neki, készítettem róla pár képet és el is engedtem. Minden lépésemet egy szajkócsalád figyelte, remélem nem loptak el semmit, amíg épp nem oda néztem. Telt-múlt az idő, még a horgászat felén sem voltam túl, de már sajnáltam, hogy ennek vége lesz egyszer. A nap további részében fogtam még egy kis sügért és további tenyeres keszegeket is. Túl a nap felén, megjelent az etetésen a horgászok rémálma a törpeharcsa. Innentől csinálhattam bármit, csak törpét fogtam. Volt köztük pár termetesebb példány is, elég jól húzott. Örültem nekik is. A következtetéseket levontam, legközelebb máshogy csinálom. 7 óra felé már lebukóban volt a Nap, így legnagyobb sajnálatomra elkezdtem összepakolászni és búcsút venni ettől a kiváló vadvíztől.

Összességében

Olyan horgászatot sikerült összehoznom, mint amilyet megálmodtam. Az időjárás is segítségemre volt, nagyon kellemes időt kaptam. Alig voltak rajtam kívül, de egy helyi öreggel így is sikerült elbeszélgetnem a vízről és a régmúltról. Épp arra motorozott és megállt nálam. Kaptam pár jó tanácsot is. Már nagyon várom a következő alkalmat.

2020.04.22., avanember
A vízterület állapota
A legutóbb feltöltött felhasználói kép alapján lehetőséged van megnézni, hogy most miként fest a valóságban a vízterület. Ha Neked is van egy jó képed oszd meg a többiekkel.
Tovább a képekhez
Képgaléria
Kapcsolódó írások
Kommentek
A kommenteléshez be kell jelentkezni.