Amit a horgászatról tudni érdemes! Kezdőlap...Regisztráció, belépés a közösségbe
horgászattal kapcsolatos cikkek, írások horgászatkezdőlaphorgászatírásokhorgászatképgalériákhorgászatreceptekhorgászathazánk halaihorgászatmenü vége
bojli
bojlis horgászat horgászatüzenőfal (3170)horgásztavakfórum (1616)horgásztavakapróhirdetés (0)horgásztavaktagok (3842)horgásztavakhonlap ajánlása ismerősnekhorgásztavakmenü vége
bojlikészítés, tippek-trükkök
aktuális fórumok aktuális fórumok feeder botokSomogyudvarhelyi horgásztavak.FejlesztésekOrsók

A bojli felfűzésének pár módja

 
Írás nyomtatása Az írás küldése barátodnak Kedvenc írások közé!
Horgásziskola, Csalizás
Szerző: avanSzólj hozzá! (5) (2016-01-07)
Kelt: 2007-05-30

Többen kértek egy kis segítséget a bojli fűzésével kapcsolatban. Az alábbi sorokban és képen az általam használt módszereket mutatom be, mellyel a pelletet és több szem kukoricát is sikeresen lehet felfűzni. Több szép halat is fogtam már a módszerrel, igaz kapitális méretűt még nem sikerült akasztanom. Ez a fajta horgászat egy külön élmény lehet annak, aki még nem próbálta sosem.

A képen látható pár dolog, véleményem szerint nélkülözhetetlen a csali fűzéséhez. Ezeket célszerű beszerezni, hogy sikeresen és stabilan tudjuk felfűzni az adott csalit. Legyen az pellet, bojli, tigrismogyoró, vagy akár kukoricafüzér.

A dolog menete a következő:

Fogjuk a csalit, jelen esetben a bojlit. A fúróval átfúrjuk középen. Az így keletkezett lyukon átszúrjuk a fűzőtűt, melynek végébe beleakasztjuk a horgunkon hagyott fület és visszahúzzuk a tűvel együtt a bojlin. A bojliból kinn maradó kis fülecskébe belehelyezzük a stoppert és kicsit ráhúzzuk a bojlira, majd elvágjuk a stoppert. Ha a képen látható stoppert (zöld) alkalmazzuk, akkor én kettő szemmel szoktam megakasztani a csalit. Kapható többféle stopper is, de én ezt a fajtát javaslom. Még sosem volt vele problémám.

Ahhoz, hogy a horgunk mellé felfűzhessük a csalit úgy kell azt megkötni, ahogyan már azt szemléltettem egy korábbi cikkemben: A csomó nélküli kötés (füles horogra) Itt nem tértem ki külön a felfűzéshez szükséges módszerre, de mást nem kell tenni, mint hosszabbra hagyni azt a részt, amit általában a kötés után levágnánk és ennek a végére kell kötni a kis hurkot.

Létezik egy másik módszer is, melyet előszeretettel alkalmazok: ez pedig a szilikon hajszálelőke. Ezzel jóval egyszerűbb az adott csali felfűzése. A dolog hasonló a sima felfűzéshez annyi különbséggel, hogy itt nincs szükség stopperre külön mert az előke végén az gyárilag ott van. Több hajszálelőkét is egybefűzhetünk, hogy hosszabb előkéhez jussunk ezáltal. Ha a fűzéssel készen vagyunk, akkor az előkét egyszerűen rá kell húzni a horogra az előke alján található pici lyukon keresztül.

Variációk:

Természetesen még számos módszer létezik, gyakorlatilag a fantázia szab határt a dolognak. Van, aki a saját hajszálával fűzi fel a bojlit például. Léteznek lebegő bojlik, csalik, melyeknél célszerű kicsit hosszabb előkét használni és a csali-horog közti előkét egy sörétólommal, vagy ólomgyurmával lesúlyozni. A bojli kötése nem egy bonyolult feladat csak egy kis gyakorlatra van szükség és 1-2 perc alatt elkészíthető.


A cikkhez tartozó kép megjelenítéséhez regisztrációra van szükség!


Írás nyomtatása Az írás küldése barátodnak Kedvenc írások közé!
 
Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó cikkPénztárca kímélő etetőbojli készítése<<<1>>>
Los 2016-01-07 14:19:45
avatar
Ez nagyon jó,hogy van segítség!
Kössz
Horgászkalandok
laci peca 2010-07-14 12:57:51
avatar
Lehet e monofil helyet fonott előkét használni előre is köszz
Horgászkalandok
műkedvelő 2010-02-07 22:47:49
avatar
Lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban; bojlihoz/pellethez jobb a fonott horogelőke? Úgy vettem észre, hogy a legtöbben ilyet használnak. Előre is köszi a segítséget!
Horgászkalandok
czmarcell 2009-05-22 16:20:17
avatar
nagyon jól levan írva (jól megtanulni)
Horgászkalandok
dawiw 2008-08-13 21:51:40
avatar
siráj vagy tök jó meg lehet tanolni
Horgászkalandok
<<<1>>>
Esti horgászatok!
Szept. 25.
Most
11 °C
1021 hPa
 
Szept. 26.
Hét
23 °C
11 °C

Ablog galéria
fogási napló
időjárás
szolunáris naptár
küldj be cikket

Belépés
Felhasználói név:
Jelszó:
regisztrációRegisztráció
elfelejtett jelszóElfelejtett jelszó

Horgásztó-sorsoló
Nem tudsz dönteni, hogy melyik tóra menj horgászni?
Sorsold ki!

Szolunáris naptár

Libra ? Oz ? Gramm
Ha nem tudod a botod dobósúlyát grammban, mert librában, vagy oz-ban van megadva, akkor írd be az alábbi mezők valamelyikébe a libra, vagy oz értéket!
Libra
Oz©2007 Ablog.hu - Horgászkalandok a horgászat szerelmeseinek!, Készítette: klimits, avan | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Powered by World Weather Online